L&D-coach Jaarsma: “De club en ik willen meer verjongen”

L&D-coach Jaarsma: “De club en ik willen meer verjongen”

-Coach Ronald Jaarsma, hoe gaat het seizoen van L & D tot nu toe?

“We hebben een moeilijke start gehad. Maar dat wisten we van tevoren, door de vele blessures, met name in de pitching staff. Rob Cordemans, Nick Veltkamp, Mike Groen, Tom de Blok, en Donny Breek die ook niet inzetbaar was. Dat zijn vijf jongens die je aan het begin van het jaar meerekent, maar die je moet vervangen door minder ervaren spelers. Dat gaat met ups en downs. Het begon met een down en daarna een up.”

-Nog even: vijf pitchers die niet inzetbaar waren?

“Ja, toen wij in november de spelersgroep hebben samengesteld waren deze jongens nog geen vraagtekens. Maar in maart, met de oefenwedstrijden, moesten we van week tot week zien of ze beter werden. Rob en Tom zijn geopereerd, anderen komen ook nog niet in actie. Weet je dat van tevoren, dan pas je je selectie aan. Maar dat was niet te doen. Vandaar de slechte start.”

-Maar u heeft Martis, Daantji en Kram.

“Die zijn er bijgekomen. Kram is veertig en was al gestopt. Er zijn dagen geweest dat we in januari met vijf man op de training stonden omdat de rest geblesseerd was of nog niet in Nederland was. Onze pitching defense was helemaal weggevaagd.”

-En wedstrijden zoals tegen HCAW laatst gaan om pitching.

“Dat is nu weer opgelijnd met de jongens die terugkwamen van de colleges en uit Curaçao. En Franklin van Gurp, de ex-prof, is ons komen versterken. Sharlon Schoop is er nu ook weer bij. De jonge jongens, zoals Connor Prins, doen het fantastisch, maar wisselvalligheid hoort bij de leeftijd. En als je met het mes op je strot staat te coachen, dan is wisselvalligheid niet wat je zoekt. Voor veel jonge jongens is de stap naar de hoofdklasse toch nog wel heel groot. Je kan je afvragen of er in Nederland wel genoeg talent is voor negen hoofdklasse teams.”

-Maar de vaste waarden doen het weer heel goed.

“Jazeker, je kan ze allemaal noemen. Denzel Richardson, Roelie Henrique. En iemand als Rashid Gerard, die een soort vaderfiguur aan het worden is. Je zou nog wel wat meer willen verjongen, zeker tegen teams die wat minder sterk zijn. Maar dat lukt minder dan de club en ik zouden willen. Dat heeft er puur mee te maken dat alle talentvolle jonge spelers naar college gaan en maar drie maanden voor ons inzetbaar zijn. En wij spelen toch echt een langer seizoen. Het is leuk voor de spelers, maar voor de clubs is het dramatisch. En dan moeten wij spelers uit het buitenland halen, wat ook nog meer geld kost.”

-U ziet de jonge spelers liever nog een jaar in Nederland blijven.

“Ja, of eerder instromen, in januari, februari, aan het begin van het seizoen. Zodat we kunnen starten met een jong en fit team.”

Volgende keer praten we met Ronald Jaarsma over de Europa Cup.

- Huib

Parijs op bezoek bij Pirates

Parijs op bezoek bij Pirates

Pirates rijk vertegenwoordigd op Little League softbal toernooi

Pirates rijk vertegenwoordigd op Little League softbal toernooi