Interview met manager Mervin Gario van Amsterdam Pirates heren 1

Interview met manager Mervin Gario van Amsterdam Pirates heren 1

Het nieuwe seizoen begint voor Pirates heren 1 met forse veranderingen. Er is een flinke leegloop van spelers geweest, de hoofdsponsor L&D trok zich na vijftien jaar terug en de succesvolle coach Ronald Jaarsma stopte vanwege drukke werkzaamheden.
Ronald wordt opgevolgd door Mervin Gario. Mervin speelde tien jaar zelf als infielder in de hoofdklasse bij Kinheim en Hoofddorp Pioniers, waar hij coach was. Hij is opgeleid als sportcoach en personal trainer en krijgt zijn handen vol aan Heren 1, dat zich opnieuw zal moeten bewijzen in de Hoofdklasse.

◾️ Je bent overgekomen van Pioniers uit Hoofddorp, waar je vijf jaar hoofdcoach was. Waarom heb je die overstap gemaakt?
Er gebeurde zo veel binnen de club. Op een gegeven moment dacht ik: misschien moet ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.

◾️ Wat staat je te doen bij Pirates? Bouwen aan een heel nieuw team?
Bouwen aan een nieuw team, maar ook vasthouden wat er al is. Ook zullen jongens uit Heren 2 een kans krijgen in het eerste. Hopelijk bewijzen ze zich. Maar alles stap voor stap. Sommige ouderen spelen misschien nog een jaar. Het heeft natuurlijk ook te maken met geld. Daarom zijn jongens weggegaan. Maar ik weet verder weinig van de financiën en de sponsoring. Na corona is het wel voor veel clubs heel moeilijk geworden om bedrijven binnen te  halen. Misschien moet er een nieuwe sponsoractie komen als het seizoen begonnen is en we wat kunnen laten zien.

◾️ Het team zal wel aan de bak moeten, het niveau ligt hoog.
Het plan voor de training is best goed. Maar er is ook veel rust voor het herstel. Je wordt beter als je op alle onderdelen traint, alle CLUKS*. En je moet wel weten wanneer je wat traint. Maar daar krijg je hulp van deskundigen bij. We hebben samen met het tweede team getraind, vanaf november tot begint maart, maar we kijken ook naar lagere teams. Het doel is om veel jongens beter te maken.

◾️ Elk jaar raken clubs veel talent kwijt aan college baseball in de VS.
Als ze het goed doen daar worden ze gevraagd om summer ball te spelen. Dan ben je ze helemaal kwijt voor het seizoen. Maar dat is goed voor ze. Dan vallen ze op bij scouts van onder andere de MLB-organisaties. Daar zal ik nooit tussenkomen. Het is de droom van elke jongen, in Amerika spelen. Maar het is  minder goed voor de club. De jongens die wel terugkomen voor het seizoen moet je in een maand inwerken, dat is te kort. Je hebt veel meer tijd nodig om je voor te bereiden op alle situaties die zich kunnen voordoen tijdens het seizoen. Het is de kunst van het coachen om dat voor elkaar te krijgen.

◾️ Zie jij genoeg talent bij de jonge jongens?
Ja. We hebben denk ik een aardig niveau, met veel talent ook uit het tweede team. Ook een aantal goeie veteranen. We hebben een pitching staff op niveau. Ik geef zelf veel aandacht aan talentontwikkeling, ik wil veel jongens zien trainen en spelen en een kans geven. Tijdens een paar oefenwedstrijden en toernooien zullen we het zien welke jongens het aankunnen.

◾️ Heb je nog een speciale benadering van die jonge spelers?
Ik zeg altijd tegen mijn jongens: begin met plezier hebben, have fun. En wees een teamplayer. Als je alleen maar denkt: prestatie, prestatie, prestatie, en geen plezier hebben, dan gaat het niet goed. Als je plezier hebt, dan gebeurt er van alles. Ik denk dat we een goed seizoen tegemoet gaan. We gaan voor de top vier, en dan zien we wel hoe ver we komen in de play offs. We gaan mooi honkbal laten zien met ups and downs, maar met plezier en als een goed team.

*CLUKS: coördinatie - lenigheid - uithoudingsvermogen - kracht - snelheid

- Huib

Hoofdklasse Honkbal Roster 2023 Amsterdam Pirates Heren 1

Hoofdklasse Honkbal Roster 2023 Amsterdam Pirates Heren 1

Oefenwedstrijden op het Loek Loevendie Ballpark

Oefenwedstrijden op het Loek Loevendie Ballpark