Digitaal scoren bij de jeugdteams

Digitaal scoren bij de jeugdteams

Komend seizoen willen we bij alle jeugdteams van Amsterdam Pirates digitaal gaan scoren. In dit artikel leggen wij waarom, hoe het werkt en hoe we teams ondersteunen.

Elk team moet zelf de eigen wedstrijden scoren, bij thuiswedstrijden is dit zelfs verplicht. Digitaal scoren heeft tal van voordelen. Het is gemakkelijk te leren en te doen, zodat ouders kunnen helpen om tijdens wedstrijden te scoren. Het handigste is als een of twee vaste personen per team dit te laten doen. Het kan ook op papier, maar digitaal scoren is een stuk makkelijker te leren en tijdens een wedstrijd alles bij te houden wat op het veld gebeurt. En dat kan soms best veel zijn. Daarnaast is het aardig dat anderen, ook als ze niet aanwezig zijn, live de wedstrijd kunnen volgen. Leuk voor oma en opa bijvoorbeeld. Je kunt ook wedstrijden en uitslagen van andere teams zien, of terugkijken. En voor de echte fanatiekelingen kun je, als je echt zou willen, het zelfs combineren met een live stream als je de wedstrijd tegelijkertijd met een videocamera volgt. Tot slot kan het handig zijn om te gebruiken om af en toe eens een leuk wedstrijdverslag te schrijven voor de website.

Voordeel is ook dat een coach een wedstrijd nog eens kan terugkijken en door het seizoen spelers en hun ontwikkeling kan volgen. Dat de coach bijvoorbeeld kan zien hoe vaak iedereen aan slag is geweest, of hoeveel ballen een werper heeft gegooid. De Technische Commissie wil daarnaast gaan kijken of deze statistieken kunnen helpen ter ondersteuning van de ontwikkeling van jeugdspelers. Om bijvoorbeeld te kijken of extra slagtraining voor jeugdteams nodig is. Daarbij moet wel gezegd moet worden dat statistieken nooit het hele verhaal van een individuele speler vertellen, zeker niet bij de pupillen (U12) en aspiranten (U15). We gaan statistieken bij deze leeftijdscategorieën dan ook niet publiceren. Bij de junioren (U21) willen we wel gaan kijken of en hoe we statistieken kunnen gebruiken om spelers inzicht te geven in hun eigen ontwikkeling.

Hoe werkt het?

We vragen dat alle teams van hetzelfde platform gebruik maken: iScore. Dit is een gratis app die je kunt downloaden op je telefoon en/of je iPad. Je kunt deze alvast downloaden en beginnen met oefenen. Als in maart de oefenwedstrijden beginnen, is dat een mooie kans om alvast te wennen en uit te proberen hoe iScore werkt. In de app staat ook een handleiding en zelfs tutorials, maar ons advies is: ga er gewoon eens mee aan de gang. Het wijst zich eigenlijk vanzelf. Als dan in april de competitie begint ben je al helemaal gewend. En we bieden alle teams ook nog een training aan. Meer daarover hieronder.

Wel vragen we alle teams de volgende uitgangspunten te volgen als je iScore gaat gebruiken:

  • Als je een team aanmaakt en een naam geeft, vragen we iedereen dat op dezelfde wijze te doen, zodat we alle teams goed kunnen vinden. De standaard voor alle teams is: Clubnaam - Honkbal (HB) of Softbal (SB) - Teamnaam - Seizoen. Dan wordt het dus: Amsterdam Pirates HB U21-2 2024 of Amsterdam Pirates SB U12-1 2024.

  • Als je spelers aanmaakt, hoef je alleen hun voornaam en als nodig 1e letter van hun achternaam te gebruiken. Dat laatste als er meerdere spelers dezelfde voornaam hebben. Dit maakt scoren wat overzichtelijker, omdat anders je scherm wel best vol kan staan. Dit hoef je maar een keer te doen, en daarna kun je elke wedstrijd meteen een opstelling invoeren.

  • Ook handig: als je eenmaal een tegenstander hebt aangemaakt, kun je die hele seizoen hergebruiken.

  • Verder kun je heel veel zaken scoren, maar het belangrijkste is de basis: gooit een werper slag (strike), wijd (ball) of is het een (fout)slag (hit of foul), waar komt een speler op de honken als hij/zij goed de bal slaat, waar gaat de speler daarna naartoe (bv door honk te stelen of thuis te komen op een hit van een volgende speler) en natuurlijk wanneer runs worden gescoord. De app houdt veel zaken ook automatisch bij.               

Om wedstrijden te volgen, kun je een andere app gebruiken, namelijk iScore Central Game Viewer. Alle ouders, familie en vrienden kunnen die dus downloaden en hun eigen team opzoeken, als ze dat willen. Ze kunnen dan live teams volgen die in iScore gescoord worden of uitslagen terugkijken.  

Sessies Digitaal Scoren & Veld op Clubdag 17 maart

Tijdens de Clubdag op zaterdag 17 maart as. organiseren we een sessie over het gebruik van iScore voor alle jeugdteams. We willen alle teammanagers en scoorders van elk team uitnodigen om 17 maart om 13.00 uur te verzamelen in de kantine. Het is meteen een mooie gelegenheid met elkaar kennis te maken en alle vragen te stellen over komend seizoen. De Technische Commissie en de Wedstrijdsecretaris Jeugd zijn ook aanwezig. Dan zullen we uitleg geven over het waarom en hoe van digitaal scoren. Je krijgt presentatie over hoe de app werkt, tips en we beantwoorden al je vragen. Zorg dat je vantevoren de app iScore op je telefoon of iPad hebt geïnstalleerd. 

We zullen dan ook nog een andere app behandelen, namelijk Sportlink. Dit is de app van de bond waarin alle wedstrijdschema's, uitslagen en standen staan. Ook die app is handig om te hebben voor alle ouders omdat je automatisch het competitieschema kunt linken met je agenda en informatie over wedstrijdlocaties hierin staan vermeld. Uitslagen van alle wedstrijden moeten in Sportlink worden doorgegeven.

Aansluitend geven we op 17 maart om 14.30 – 15.00 uur een voorlichting geven over hoe het speelveld voor te bereiden (bv lijnen trekken) en hoe het speelveld na een wedstrijd achter te laten. Elk team is namelijk zelf verantwoordelijk dit te regelen en we willen vragen dat ouders (en spelers) hierbij helpen zodat de coaches zich op het team kunnen focussen.

En natuurlijk is er daarna tijd voor een borrel. Op de Clubdag van 17 maart as worden er voor alle jeugdspelers allemaal leuke activiteiten georganiseerd, zoals clinics van Heren 1 en Dames 1. Kortom, we hopen iedereen daar te zien!

Je kunt inschrijven voor de Clubdag via dit formulier. Het formulier is zowel voor het inschrijven van jeugdspelers voor Clinics als voor ouders voor sessie Digitaal Scoren/Veld. Eerst de jeugdspeler aanmelden, klik dan op Next en dan kun je je als ouder aanmelden. Het formulier vind je hier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe37Zs4i-qhlgtXxsdN4DmEhvQ6UgRfe4xlJfhy84ZL8b4Ung/viewform

Clubdag op zondag 17 maart

Clubdag op zondag 17 maart

Kom ons helpen tijdens de Pirates Klusdagen!

Kom ons helpen tijdens de Pirates Klusdagen!