Oud-penningmeester Frans Mäkel overleden

Oud-penningmeester Frans Mäkel overleden

Het bestuur van Amsterdam Pirates heeft het trieste bericht ontvangen dat onze oud-penningmeester Frans Mäkel op zaterdag 15 mei op 79-jarige leeftijd is overleden. De heer Mäkel behartigde de financiële zaken van onze vereniging in 2007 tot en met 2012. In deze periode werden op het Pirates-complex drie grote internationale evenementen georganiseerd. In 2007 het Europees Kampioenschap Softbal, in 2009 wedstrijden van het Wereldkampioenschap Honkbal en in 2011 het plaatsingtoernooi om  de European Champions Cup Honkbal. In 2012 werd Frans opgevolgd door Remko de Bie, maar hij bleef in de daarnavolgende jaren veelvuldig aanwezig op ons complex.

Voordat Frans bestuurslid bij Amsterdam Pirates werd had hij al een lange bestuurlijke en actieve loopbaan achter de rug bij de vereniging Thamen. In 1962 was hij één van de oprichters van deze vereniging in Uithoorn en vanaf het begin is hij in allerlei functies nauw betrokken geweest bij Thamen, dat zich ontwikkelde tot één van de meest succesvolle verenigingen binnen het toenmalige Rayon Amsterdam. Bij Thamen was Frans speler, coach, commissielid en bestuurslid en hield het reilen en zeilen van zijn vereniging nauw in de gaten. In latere jaren was hij vooral intensief betrokken bij het mannensoftbal binnen de vereniging, maar ook daarbuiten. Als coach van het mannensoftbalteam werd Frans met Thamen landskampioen en veroverde een Europese beker. 

Zoals altijd deed hij alles met passie en toewijding. In de jaren negentig nam hij met een veteranen honkbalteam van Kinheim een paar keer deel aan de Men's Baseball Senior World Series in de USA. In de jaren zestig honkbalde hij kort in de hoofdklasse voor HCAW.

Sinds het einde van de jaren negentig leidde Frans Thamen als voorzitter tot begin 2000. Hij nam toen afscheid omdat hij deel ging uitmaken van het bondsbestuur van de KNBSB. Binnen het bondsbestuur was Frans verantwoordelijk voor het top-softbal en had ondermeer de nationale softbalteams en de landelijke competities in zijn portefeuille. Na vier jaar was hij niet herkiesbaar en keerde hij terug als voorzitter van Thamen, wat hij tot 2007 bleef.

Kort daarna raakte hij nauwer betrokken bij Amsterdam Pirates. Frans werd gevraagd de penningen te beheren en was zes jaar lang onze penningmeester. Hij hield toezicht op de uitgaven, de inkomsten en uiteraard het innen van de contributiegelden. Voor zijn bestuurlijke bijdragen binnen onze vereniging werd Frans na zijn afscheid in 2012 benoemd tot Lid van Verdienste. In 2017 werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege al zijn activiteiten bij Thamen, in de Gemeente Uithoorn en Amsterdam Pirates.

Frans bleef, samen met zijn echtgenote Ellen, een trouwe supporter van Amsterdam Pirates. Sinds zijn komst naar onze vereniging waren beiden regelmatig als toeschouwer aanwezig om de wedstrijden van de hoofdklasse-honkballers, maar ook onze softbalsters, te aanschouwen. We bedanken Frans voor zijn inzet en we zullen hem missen.

Het bestuur van Amsterdam Pirates wenst zijn vrouw Ellen, zoon Roger, dochter Annemiek, kleinkinderen en overige familie veel sterkte met dit grote verlies.

 

(tekst: Marco Stoovelaar)

Kom lekker een avondje honkbal kijken!

Kom lekker een avondje honkbal kijken!

Kaartjes Hoofdklasse met negatieve coronatest beschikbaar

Kaartjes Hoofdklasse met negatieve coronatest beschikbaar