Hoe blijft Gilmer Lampe in vorm voor de start van het nieuwe seizoen?

Hoe blijft Gilmer Lampe in vorm voor de start van het nieuwe seizoen?

Nu de honkbal- en softbalwereld in de wachtstand staan vanwege de corona-restricties, vragen velen van jullie zich wellicht af wat je kunt doen om thuis in vorm te blijven en je voor te bereiden op de uitgestelde start van het seizoen. Wij vroegen het aan L&D Amsterdam outfielder, International en MVP 2019: Gilmer Lampe.

Maar eerst:

 Amsterdam Pirates: Gilmer, hoe gaat het met jou en je familie? Is iedereen gezond?

 Gilmer Lampe: “Ja gelukkig is iedereen gezond. Mijn familie woont op Aruba, dus het contact met hen verloopt vooral via Whatsapp en video calls. Ik had een paar dagen geleden nog contact en iedereen is gelukkig gezond. We maken ons wel een beetje zorgen om mijn opa en oma. Zij blijven vooral in huis. Gelukkig zijn er veel familieleden, vrienden en buren die hen helpen met boodschappen doen en zo. Dat herinnert me eraan: Ik zal ze zo gelijk even bellen.”

AP: Over het afgelopen seizoen. Je won met L&D Amsterdam de Holland Series en je werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler (MVP) van het seizoen. Hoe gaat 2019 bij jou de boeken in?

GL: “Zoals ieder seizoen zijn er ups en downs. Zo was ik een tijd geblesseerd en viel ik af voor de selecties van het Nederlands Team voor het Europese Kampioenschap en het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Ook moest ik vanwege familieomstandigheden afzeggen voor de finale van de Europa Cup en terugreizen naar Nederland. Ik had het graag anders gezien en het team geholpen om die finale te winnen, maar dat was helaas niet mogelijk. Maar, de hoogtepunten wegen zwaarder. We werden na een superspannende Holland Series kampioen van Nederland en aan het eind van het seizoen werd ik inderdaad tot MVP uitverkozen.

Vooral de Holland Series waren een rollercoaster. Ik vond dat we 6 van de 7 wedstrijden echt scherp waren en heel goed speelden. Toch kwamen we op een 3-0 achterstand in wedstrijden. Uiteindelijk wisten we de laatste vier wedstrijden op rij te winnen en wonnen we het kampioenschap.”

AP: Over die vier gewonnen wedstrijden op rij: Waardoor draaiden jullie kansen? Wat gebeurde er in het team?

GL: “Wat ik al zei, we speelden echt goed tijdens de Holland Series, maar we trokken de eerste drie wedstrijden toch steeds aan het kortste eind. De vierde wedstrijd werd vanwege de regen tijdelijk gestaakt. Ik zat tijdens die rain delay in de dug-out te wachten en vroeg aan Kali (Kalian Sams, red), of hij zich die rain delayed World Series wedstrijd van de Chicago Cubs nog herinnerde. Na de rain delay kwamen ze terug van een achterstand en wonnen ze voor het eerst in 108 jaar de World Series weer. Ik zei: “Dat gaat nu ook gebeuren.” Zo voelde het gewoon. We wilden niet opgeven. En zo gebeurde het ook. We wonnen volgens mij met een walk-off en daarna bleven we winnen.

Wat ik vooral mooi vind, is dat het een echte team overwinning was. Natuurlijk hebben we met spelers als Wecho [Sharlon Schoop], Kali [Kalian Sams] en Rob [Cordemans] veel ervaring in huis. Maar het was vooral ook mooi om te zien hoe andere jongens als Dela [Delano Selassa, red.], Rashid [Gerard], Max [Clarijs] en Jim [Ploeger] opstonden wanneer het nodig was. Iedereen was clutch op de belangrijke momenten.

Dat vond ik nog het mooiste van het afgelopen seizoen, dat we het echt met z’n allen hebben gedaan.”

AP: Fast forward naar December. Een nieuwe coach, nieuwe spelers. De zaaltrainingen beginnen en dan?

 GL: “Ja, ik had er echt weer zin in. We waren goed bezig en klaar om aan het seizoen te beginnen. En dan wordt opeens alles stil gelegd en ontstaat er een leegte zonder honkbal en zonder mijn teamgenoten.”

AP: Hoe zorg je nu dat je in vorm blijft voor wanneer het seizoen straks toch begint?

GL: “Geen echte baseball-activiteiten. Ik woon in Arnhem. Vanwege de corona-beperkingen en omdat ik hier weinig andere honkballers ken, is het nu moeilijk om met iemand in de buurt af te spreken en een balletje te gooien of te slaan. Wat dat betreft heeft een speler als Roelie (Henrique) het beter voor elkaar. Hij woont in Amsterdam en kan met Roland Laurens [Pirates 2] naar buiten.

Ik focus me daarom op het verbeteren van mijn conditie en kracht. Dus, veel hardlopen. Mijn krachttraining doe ik thuis met mijn eigen lichaamsgewicht. Ik wilde bij de Decathlon wat gewichten halen om thuis krachttraining te kunnen doen, maar zag er alleen lege schappen. Alle gewichten uitverkocht, haha. Er zijn blijkbaar meer mensen die thuis krachttraining doen. Maar met eigen lichaamsgewicht en elastieken kan ik ook goed trainen en ik móet gewoon wat doen, anders word ik gek.

Maar, zodra het kan, ga ik gelijk met jongens afspreken om weer te kunnen gooien en slaan”

AP: Spelers van de honkbalpupillen 1 vroegen of je nog tips voor hen hebt om in shape te blijven voor het komende seizoen.

GL: Ik zou zeggen: zorg dat je conditie goed is, zodat je geen achterstand hebt zodra het seizoen weer begint. Dus, ga hardlopen. En doe krachttraining met je eigen lichaamsgewicht en, als je ze hebt, elastieken en gewichten. Je kunt thuis heel veel doen. Kijk voor ideeën anders ook eens op mijn Insta stories [Gilmer_L]. Daar post ik regelmatig wat video’s van de oefeningen en trainingen die ik zelf ook doe. En als je de ruimte hebt, oefen dan je swing of werpbeweging voor een spiegel. Probeer slagbeurten te visualiseren.”

AP: Tot slot, en ervan uitgaand dat het seizoen over een tijdje begint, welke doelen heb je voor 2020?

GL: “Voor het team: De Europa Cup winnen en Kampioen van Nederland worden. We hebben een geweldig team. We hebben ons op een aantal posities weten te versterken en ik geloof echt dat we het beste team hebben. Niet alleen van Nederland, maar van Europa. Dat geloof ik echt. Ik kijk er naar uit om met dit team de Europa Cup te spelen. Maar het is nog even afwachten wanneer dat gaat gebeuren.

Op persoonlijk vlak wil ik meer homeruns slaan en meer honken stelen. Afgelopen seizoen sloeg ik te vaak ballen in de muur of het hek.”

AP: Is dat een kwestie van launch angle of puppy power?

GL: “Hahaha. Is vast puppy power, maar daar wordt aan gewerkt.”

Ome Loek safe at home!

Ome Loek safe at home!

Coronavirus - Alle competities tot en met 19 mei afgelast