L&D Amsterdam vijfde bij European Champions Cup

L&D Amsterdam vijfde bij European Champions Cup

Afgelopen week speelde ons eerste mannen team in Ostrava (Tsjechië) het toernooi om de Europese clubbeker. Coach Michael Duursma kon beschikken over een sterke slagploeg, met o.a. Kalian Sams, Denzel Richardson, Sharlon Schoop, Gilmer Lampe en Sicnarf Loopstok, maar de pitchingstaf moest worden versterkt uit het tweede team omdat Tom de Blok en Rob Cordemans niet beschikbaar waren. Natuurlijk waren er strenge COVID-regels van toepassing en moest er uitgebreid worden getest voor wie nog niet volledig gevaccineerd was, maar COVID heeft geen invloed gehad op de opstelling. Gelukkig was L&D het land al binnen toen Nederland ‘rood’ werd, anders was het wel ingewikkelder geworden.

Het was een bijzonder toernooi met heel veel homeruns, omdat beide velden waarop gespeeld werd, Ostrava en Frydek-Mystek, een wel erg klein centraal buitenveld hadden. Sicnarf Loopstok sloeg in vier wedstrijden wel vijf homeruns, Kalian Sams vier en Gilmer Lampe drie. Loopstok sloeg ook nog eens 14 RBI binnen en had een extreem Slugging Percentage van 1.471 in 17 At Bats. Het kampioensrecord RBI werd verbroken door Dwayne Kemp met 15, in 5 wedstrijden binnengeslagen.

De poule wedstrijden

De eerste avond werd van de thuisclub Ostrava Arrows met 6-8 gewonnen. Na een 3-0 voorsprong van L&D in de eerste inning, namen Arrows het heft in handen en bleven voor staan tot de 8ste inning. Een homerun van Gilmer Lampe scoorde twee runs, en de slagbeurt erna sloeg Kalian Sams nog een homerun. In de laatste inning trok Arrows bij met een run, niet genoeg om L&D Amsterdam de overwinning te ontzeggen.

Op woensdagmorgen trad L&D aan tegen Bonn Capitals. Bonn had zijn eerste wedstrijd verrassend met 5-4 van Parma gewonnen. De wedstrijd werd een sluggerfest. L&D Amsterdam had niet het initiatief en moest steeds bijtrekken. In de derde en vierde inning kreeg L&D twee keer vier runs om de oren door veldfouten en een drie-run homerun. In de zesde en zevende inning worden de rollen omgedraaid en scoort L&D 10 runs, met een Grand Slam van Kalian Sams, en verschillende één en twee honkslagen. De stand is dan 10-13 voor Amsterdam. In de tweede helft van de zevende inning trekt Bonn echter weer bij tot 13-13. Helaas lukte het Bonn in de achtste inning een run te scoren en de wedstrijd in de negende dicht te gooien. Bonn wint met 14-13 en is daarmee verzekerd van de laatste vier.

Op donderdag is de laatste wedstrijd van de eerste ronde tegen 1949 Parma. Beide team moeten winnen om verzekerd te zijn van de laatste vier. Parma heeft zijn sterkste pitchers achtergehouden, de Venezolanen Bondon en Campos Carnota. Deze wisten onze sterke slagploeg goed in toom te houden en ondanks 13 hits werd er maar 6 keer gescoord. L&D liep achter de feiten aan en moest 16 hits en 11 runs toelaten. Parma kwalificeerde zich voor de bovenste vier en L&D moest genoegen nemen met een plek bij de onderste vier.

Om de vijfde plaats

De wedstrijd om de vijfde plaats werd op vrijdag gehouden tegen het Franse Rouen Huskies. L&D Amsterdam was een forse maat te groot en dwong een mercy rule af na 7 innings: 15-1. Er werden 7 homeruns geslagen door: Sams en Loopstok elk twee; Lampe, Richardson en Haswell elk een. Naut Kragt won als pitcher de wedstrijd.

Terwijl iedereen dacht dat de pool met Fortitudo Bologna, Curaçao Neptunus en het Duitse Heidenheim Heideköpfe (met de Nederlandse werper Bolsenbroek) de sterkste was, bleek onze pool op alle fronten beter. De bookmakers hadden vrijwel allemaal ingezet op een finale tussen Fortitudo Bologna en Curaçao Neptunus. Het liep anders: Parma versloeg Bologna, Bonn versloeg Neptunus, Ostrava versloeg Heidenheim en L&D Amsterdam was sterker dan Rouen.  

Een spannend toernooi

1949 Parma Baseball Club werd kampioen. Bonn Capitals werd verrassend tweede, na Neptunus in de halve finales te verslaan. Neptunus eindigde het toernooi als vierde, na verlies tegen Fortitude Bologna. Shairon Martis is uitgeroepen tot de beste pitcher van het toernooi met een Win, een ERA van 0.00, 2 wedstrijden gespeeld, 6.2 innings geworpen, 5 hits maar geen Earned Runs tegen, geen Walks en 11 strike outs.

Het was alles bij elkaar een leuk en vooral spannend toernooi met veel runs en ‘bommen’. Hoewel er slecht weer was voorspeld heeft onweer en harde regen eigenlijk alleen op de eerste avond roet in het eten gegooid, waardoor er wedstrijden moesten worden verplaatst. Complimenten aan Arrows Ostrava voor een mooi georganiseerd toernooi, en aan de Nederlandse toernooidirecteur Roderick Balk, commissioner Henk van der Linde en twee Nederlandse umpires: Edwin Louisa en Roy van de Wateringen.

Nederland behoudt net als Italië en Duitsland twee teams in de European Champions Cup 2022. Tsjechië mag volgend jaar ook deelnemen met twee teams, omdat Draci Brno de CEB-cup gewonnen heeft en mag promoveren. Rouen Huskies degraderen.

Seizoenskaarten in de vrije verkoop vanaf heden

Seizoenskaarten in de vrije verkoop vanaf heden

Aspiranten 1 lekker bezig richting zomerstop

Aspiranten 1 lekker bezig richting zomerstop