Nieuwe sponsor TIN Capital: competitief in cyber security

Nieuwe sponsor TIN Capital: competitief in cyber security

Een van de nieuwe sponsors van Pirates dit jaar is TIN Capital, een investeringsmaatschappij die sinds 1998 actief is als financier van vele innovatieve start-ups en scale-ups, jonge, veelbelovende bedrijven. In 2018 is gekozen voor het IT-specialisme van cyber security, een terrein waarop sterke groei werd voorzien. “Een aantal van de bedrijven in onze portfolio zal heel succesvol worden. Met enkele zal het minder goed gaan, dat hoort erbij. Wat dat betreft is het net sport.”

Michael Lucassen heeft een verleden als ondernemer en bankier. Bart Houlleberghs was tech ondernemer voordat hij partner werd bij TIN Capital en heeft er geen moeite mee als vastgesteld wordt dat hij vroeger een ‘nerd’ was. De innovatieve bedrijven waar TIN Capital mee in zee gaat zijn bijna zonder uitzondering opgezet door slimme programmeurs, die iets nieuws technologisch hebben uitgevonden. Aan TIN Capital de eer en de taak om te helpen die bedrijven te laten uitgroeien tot succesvolle IT-ondernemingen.

Michael: ‘TIN Capital heeft twee soorten klanten. Dat zijn de bedrijven die we financieren, en de investeerders. De investeerders stoppen het geld in een mandje, om het simpel uit te leggen. Dat geld investeren wij gedurende vier, vijf jaar in een bedrijf, met wat reservegeld achter de hand voor het geval verdere groei moet worden gefinancierd of als het tegenzit. In een periode van ongeveer vijf jaar maken we het bedrijf beter en als het klaar is voor de volgende stap, verkopen we het. De opbrengst gaat weer terug naar de investeerders. Wij hebben minderheidsbelangen, want we vinden het belangrijk om de oprichters, de founders, ondernemer te laten zijn.

“Bij ons gaat het altijd om teams waarin we investeren”
— Michael Lucassen / Tin Capital

TIN Capital is een bedrijf voor bedrijven. Een bezoeker van het Loek Loevendie Ballpark zal de naam en het logo op het sponsordoek aan de blauwe muur bij veld 1 niet herkennen. Michael en Bart zijn geen honkballers, wel duursporters, ze lopen (halve) marathons. Ze sponsoren Pirates “omdat we als investeringsgroep iets anders willen zijn, niet doen wat iedereen doet.” Maar overeenkomsten tussen de sector waarin TIN Capital actief is en de sport van de Pirates zijn gauw gevonden.

Michael: “Bij ons gaat het altijd om teams waarin we investeren. De beste mensen zoeken om het grootste succes te behalen. We gaan altijd voor de homerun, in ons jargon heet dat de unicorn, de uitzonderlijke onderneming met een sterke groei in medewerkers, omzet en waarde. We investeren niet in enkele personen, dat maakt het te kwetsbaar, maar in teams die bewezen hebben samen het verschil te kunnen maken. In de pitcher investeren is leuk, maar die heeft ook wat mensen om zich heen nodig. Je hebt verschillende vaardigheden nodig om compleet te zijn.”

Honkbal wordt wel omschreven als een individuele sport die je in teamverband beoefent.

Michael: “Dat is heel duidelijk in ons vak ook zo. Vaak zie je dat de kleine teams van onze bedrijven bestaan uit de technische man of vrouw en iemand die zakelijk goed is. Soms vrienden die samen het bedrijf begonnen zijn. Wij investeren tegenwoordig alleen in bedrijven voor cyber security oplossingen. Die zijn zeg maar de toque, de helm en de handschoen van de beveiliging van de digitale wereld. We willen ons verhaal vertellen zonder angst te zaaien. Het vertrouwen terugwinnen door de beste oplossingen te vinden. Ervoor zorgen dat bedrijven en consumenten zich veilig voelen in de snel veranderende digitale wereld.”

De bedrijven die TIN Capital onder de hoede heeft werken alle aan innovatieve software met een oplossing voor kwetsbaarheden in de beveiliging van computers en mobiele telefoons, maar ook de nationale infrastructuur.

“Toen we begonnen was security een beveiligingsman met een V op zijn revers die bij de ingang stond. Nu is cyber security dagelijks in het nieuws als er bijvoorbeeld een buitenlandse aanval van state actors of cybercriminelen is geweest,” zegt Michael. “Er gebeurt heel veel in de markt, de hele wereld staat op zijn kop door deep fakes en hacks. Netwerkpoortjes die men vergeet af te sluiten waardoor weer iemand naar binnen kruipt. Stel je een honkbalwedstrijd voor waarbij ineens de tegenstander in je team op het veld staat zonder dat je het in de gaten hebt.”

 “We zijn voortdurend in competitie met tegenstanders, de hackers,” zegt Bart. “Het is een competitie van technologieën, die zichzelf in stand houdt. De oplossing van nu is straks weer achterhaald.  En je kan briljante dingen bedenken, maar als er geen markt voor is, of het is te duur voor de functie die het vervult, dan verkoopt het niet. Honkbal is deels een sport van statistieken en getallen, data gedreven. Dat is ons vak ook. Wij zijn altijd bezig met het inschatten en vergroten van de kans dat een bedrijf waarin we investeren succesvol wordt.

Honkbal is ook een sport van incasseren. Dat is voor ondernemers niet anders. Bij tegenslag moet je door blijven gaan. De een denkt: het is mooi geweest, ik ga weer bij een van de multinationals in dienst, maar deze gasten ondernemen door.”

Michael: “Er zit heel veel passie en commitment bij. Als je bij grote bedrijven kijkt, dan is het: hoe meer studies je als medewerker hebt gedaan, hoe beter. Maar bij een aantal van onze bedrijven zitten ook jongens die op hun vijftiende zijn gaan programmeren achter de computer en zijn gaan hacken, slimmer en slimmer werden en ontdekten hoe het beter kon en een bedrijf zijn begonnen.”

“Daar houden wij van, van finishen!”
— Michael Lucassen / Tin Capital

Michael en Bart omschrijven hun branche als zeer competitief. TIN Capital is uitgegroeid van een informele coöperatie van investeerders tot een van de grootste venture capital firms in Europa in hun branche. De slogan van het bedrijf luidt: ‘Investeren in cyber security voor een veilig en veerkrachtig Europa’.

Het mag duidelijk zijn dat het Europese succes van TIN Capital en dat van de bedrijven in de portfolio niet zonder slag of stoot gaat. Michael: “Als hardlopers weten we wat afzien is, wat doorzetten is. Die finish, die halen we wel. Daar houden we van, van finishen.”

-Huib Stam

Loek Loevendie Ballpark wedstrijdoverzicht week 16

Loek Loevendie Ballpark wedstrijdoverzicht week 16

Amsterdam Pirates D1 starten bij ROEF!

Amsterdam Pirates D1 starten bij ROEF!