Beleid sociale veiligheid

Onze vereniging hecht aan een sociaal veilige omgeving voor onze leden, met name voor jeugd en kwetsbare groepen, zoals bijv. mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. SV Amsterdam Pirates heeft daarom dit beleid sociale veiligheid en gedrag met daarin regels opgesteld. Wij verwachten van een ieder dat hij/zij zich hieraan houdt. 

Dit beleid is van toepassing in het clubhuis, tijdens activiteiten van de vereniging (dus ook bij uitwedstrijden) en op activiteiten die op het terrein van Pirates plaatsvinden tijdens de uren dat Pirates de accommodatie heeft gehuurd van de gemeente Amsterdam. Externe organisaties of individuele trainers die speciale clinics op het terrein van Pirates geven, dienen zich ook te houden aan ook onderstaand beleid.

Pirates kan niet verantwoordelijk zijn voor niet-leden, die buiten de Pirates-uren gebruik maken van de accommodatie. Voor de sporthal gelden dezelfde regels. De exploitant van de sporthal ‘BP Sports’ draagt zelf zorg voor naleving van het gemeentelijk sociaal beleid voor sportaanbieders in de uren dat hij de hal exploiteert.

 
 

Gedragscode

Onze club staat voor respect. In onze gedragscode staat omschreven wat jij van ons mag verwachten, maar ook wat wij van jou verwachten. Naast onze eigen gedragscode volgen wij ook de gedragscode van de Gemeente Amsterdam. Coaches, trainers en begeleiders moeten hiervoor een verklaring omtrent gedrag (VOG) ondertekenen.

 

in het kort hoe wij met elkaar omgaan:

Wees open
Wanneer je iets wordt gevraagd, iets te doen wat tegen je eigen gevoel, je normen en waarden ingaat, meld dit alsjeblieft. Ook wanneer je wordt benaderd om vals te spelen, meld dit. (zie ‘melding doen’)

Toon respect
Toon respect voor de tegenstander(s), je teamgenoten, de scheidsrechter, je trainers, de toeschouwers en ieder ander. Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zich vrij kan bewegen.

Respecteer afspraken
Kom op tijd, meld je (tijdig) af, luister naar instructies en houd je aan de regels.

Ga netjes om met de omgeving
Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen, laat de kleedkamer en de dug-outs netjes achter.

Blijf van anderen af
Raak buiten de normale sportbeoefening niemand tegen zijn of haar wil aan.

Houd je aan de regels
Lees de spelreglementen, de huisregels, deze gedragscode en alle andere afspraken, en houd je daar ook aan.

Tast niemand aan in zijn waarde
Pest niet. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Sluit niemand buiten en wees tolerant.

Discrimineer niet
Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.

Wees eerlijk en sportief
Speel niet vals, gebruikt geen verbaal of fysiek geweld, gebruik geen doping. Doe niet mee aan het fixen van een wedstrijd, competitie of record. Fix ook geen sportmoment, zoals de eerste uit. 

Rook niet
Pirates is een rookvrije club. Respecteer deze aanwijzing en rook niet op ons terrein. Dit geldt ook voor e-sigaretten.

Pirates beperkt alcohol gebruik
Jeugd jonger dan 18 jaar gebruikt geen alcohol (of andere stimulerende middelen) op Loek Loevendie sportpark en ook niet bij een uitwedstrijd. Dit wordt ook niet aan hen verkocht. Bij twijfel over leeftijd mag het kantinepersoneel om een identiteitsbewijs. Volwassenen drinken alcohol met mate en houden rekening met autogebruik. Ben je samen, wijs dan een Bob aan!

Meld overtredingen van deze gedragscode
Meld overtredingen van deze code bij het bestuur en/of de VCP. N.B.: Zijn bepaalde feiten vertrouwelijk met je gedeeld, schendt dan dit vertrouwen niet. Wanneer echter de belangen van een lid ernstig in het geding zijn, vraag dan advies aan de vertrouwenscontactpersoon.

Sociale veiligheid

Bij Amsterdam Pirates moeten alle leden, medewerkers, vrijwilligers en overige bezoekers op een sociaal veilige omgeving kunnen rekenen. Ons beleid is dan ook dat wij als vereniging geen enkele vorm van ongewenst- of grensoverschrijdend gedrag accepteren. Om dit te borgen hebben wij een aantal aantal maatregelen genomen:

 

in het kort welke maatregelen wij nemen:

Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Alle trainers en coaches van teams met minderjarige spelers moeten een VOG aanleveren, de gedragscode sociale veiligheid van de gemeente Amsterdam ondertekenen en worden gecontroleerd in het Register Seksueel Misbruik. 

 

Melding doen
Mensen die te maken krijgen met sociale onveiligheid, zoals (seksuele) intimidatie en pesten kunnen hier levenslang last van kan houden. Wat voor de een een onschuldige grap lijkt kan door anderen als onplezierig of zelfs intimiderend of discriminerend worden ervaren. Het is belangrijk daar stil bij te staan en met elkaar het gesprek over te voeren. Wil jij melding doen van een intimiderend of grensoverschrijdend gedrag doe dit dan bij onze vertrouwenscontactpersonen. Ook voor vragen of advies kan je bij hun terecht. Wil je een melding doen op grotere afstand van de club, dan kan dat bij de VCP van de bond of bij het Centrum Veilige Sport. 

In geval van seksuele intimidatie of -gresnoverschrijdend gedrag zijn leden verplicht leding hiervan te doen, dit kan bij de VCP’s Anke of Maartje,
maar beter nog direct bij het bestuur of bij het Centrum Veilige Sport.

Uiteraard kun je de vertrouwenscontactpersonen ook om advies vragen of om andere reden in gesprek gaan.

Meldingen kunnen eventueel ook direct bij het Centrum Veilige Sport of de vertrouwenscontactpersoon van de bond gedaan kunnen worden.

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Pirates heeft de volgende vertrouwenscontactpersonen (VCPs) aangesteld: