Van de voorzitter

Van de voorzitter

Terugblik op succesvol European Champions Cup

Wat hadden we een mazzel met het weer! Als een vijfdaags toernooi in regen en kou moet worden afgewerkt is het geen pretje voor spelers en blijft ook het publiek weg. Maar de eerste week van juni was warm met volop zon! Een genot voor iedereen: op het veld, op de tribune en ook voor de vrijwilligers.

We hebben dit toernooi samen met HCAW georganiseerd met ondersteuning van de KNBSB, dus alle complimenten en evaluatiepunten gaan naar deze drie partijen. In dit stukje richt ik me echter op het Amsterdamse deel van het toernooi.

Ik kijk met veel genoegen terug naar deze week. In de eerste plaats natuurlijk vanwege de sportieve prestatie van ons verjongde eerste honkbalteam. Waar hun opdracht voor dit jaar was om zich te handhaven op het hoogste Europees clubniveau, haalden ze volstrekt onverwacht de bronzen plak binnen, na ook nog eens een tiebreak tegen de regerend Europees kampioen Parma eruit te slepen en een tiebreak tegen de nieuwe Europees kampioen HCAW, waar we maar net te kort kwamen voor een finaleplaats. Top gedaan van het hele team: alle spelers, de coachingstaf o.lv. Mervin Gario en de uitstekende begeleiding van Ingrid en de fysio’s. Je kan de bronze medal game terugkijken: https://www.youtube.com/watch?v=B4Pv3kbjcMs. Vanaf de vijfde inning wordt het echt leuk .

Heren 1 met de bronzen medaille

Naast deze sportieve prestatie waren er voor mij drie hoogtepunten.
In de eerste plaats de geweldige G-honkbal demonstratiewedstrijd van Amsterdam North Stars tegen de Rotterdamse Portland Poema’s. Wat was dat een geweldige dag voor deze spelers om op Europees topniveau hun sport te kunnen laten zien en wat mooi dat we dit konden meemaken: hebben we genoten van al die supergemotiveerde spelers die zoveel plezier hadden op het veld en erna in de kantine. De dag van hun leven! Je kan deze wedstrijd meebeleven op: https://www.youtube.com/watch?v=Ii85sCXzEl4. En wisten jullie dat twee NorthStar spelers elke thuiswedstrijd van heren 1 op de tribune zitten en vooral Kenny Berkenbosch aanmoedigen?

North Stars

Portland Poema’s

Mijn tweede hoogtepunt is dat dit toernooi waarschijnlijk de eerste is in Nederland dat vrijwel volledig energieneutraal is georganiseerd. Pirates loopt op kop als vereniging die meedenkt met energietransitie voor onze toekomst en doet al veel met eigen energieopwekking, verminderd watergebruik en afvalscheiding. Alles draait op groene stroom. Dit toernooi maakten we ook nog eens gebruik van elektrisch- en waterstofvervoer voor transport van de teams, gekoelde watertappunten en bidons in de dug-outs en ecologische toiletten. We kregen hiervoor de steun van het Energy Transition Center Amsterdam van Shell, maar ook van de gemeente, provincie en rijk. Kortom: we waren (weer) een voorbeeld voor de sportwereld!

Maar mijn derde en belangrijkste hoogtepunt was de bijdrage van meer dan 100 vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt het Amsterdamse deel van het toernooi te organiseren. Wat ontzettend fijn is het om te weten dat we op onze leden, ouders, fans, vrienden, maar ook achterban van andere Amsterdamse clubs zoals Quick kunnen rekenen om zo’n groot evenement te kunnen organiseren.  Denk aan Kees die wel elke dag aan de poort stond om kaarten te verkopen en scannen, Richard en Pascale die elke wedstrijd hebben omgeroepen – in het Engels!, onze nieuwe commentator David (van Quick) en het hele honkbaltv team die geweldige uitzendingen hebben verzorgd, het catering team dat in het restaurant die week meer dan 1000 maaltijden hebben verstrekt aan spelers, officials en vrijwilligers, de catering aan de bars, ticketing, de terreinploeg, de marketing en verslaglegging, de sponsorcommissie, de muziek, het organisatieteam en iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen. De bijdrage van eenieder was hartverwarmend en een goed signaal voor de toekomst. Niet alleen dit evenement, maar het gehele ‘runnen’ van de club is immers afhankelijk van vrijwilligersbijdragen. Pirates heeft laten zien dat we dit met elkaar kunnen neerzetten! En dat het ook leuk is om dit samen te kunnen doen.

Rest mij niet meer dan namens het bestuur, het team en iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen hartelijk te feliciteren met een fantastisch resultaat en te bedanken voor de inzet!

Koen Gijsbers

Waar is en wieisBert?

Waar is en wieisBert?

Na een dip weer succesje voor de Black Socks

Na een dip weer succesje voor de Black Socks