Aspiranten 1 wint 1e prijs van het seizoen in België

Aspiranten 1 wint 1e prijs van het seizoen in België

In een zonovergoten Zottegem won Amsterdam Pirates Aspiranten 1 (of tegenwoordig dus: U15-1) hun eerste prijs van het seizoen 2022. Het team van coaches Marcel Hertoijs en Evelien Bode was naar België afgereisd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het werd een heerlijk honkbalweekend vol wedstrijden, teambuilding en vooral veel plezier voor de spelers maar zeker ook de talrijk meegereisde ouders.

Die gezelligheid begon al op vrijdagavond in de fijne jeugdherberg te Geraardsbergen. Na een kort nachtje stonden de jongens met kleine oogjes op het veld bij hun eerste wedstrijd. Ze startten tegen de thuisploeg Zottegem Bebops, die werkelijk een supergezellig toernooi voor aspiranten en pupillen (in België: Cadetten en Miniemen) hadden georganiseerd. Zeker een aanrader voor de komende jaren. In de eerste 2 innings kwamen de Pirates niet tot scoren. Soms raakten ze de bal nog, maar te zacht om het eerste honk te bereiken. Startwerper Lars stond in de 1e inning 1 run toe, maar hield verder de schade beperkt en de wedstrijd spannend. Dat gold zeker ook voor relief werper Engel. Hij kwam op de heuvel met de honken vol, hield zijn hoofd koel en voorkwam met enkele mooie strike outs dat Zottegem daarvan kon profiteren. In de 3e inning wisten de Pirates maar liefst 3 maal te scoren en leek toch nog de winst binnen te slepen. Helaas maar wel terecht trok Zottegem Bebops de stand alsnog gelijk, en 3-3 was meteen de eindstand.

De tweede wedstrijd was tegen de Gent Knights. De jongens waren nu wakker en het was inmiddels een stuk warmer. In de zon werd het zelfs tegen 20C en langs het veld kwam de zonnebrand tevoorschijn. Jesse begon als startwerper en stond 2 innings op de heuvel met 2 hits, 2 runs, 1 walk en 2 strike outs. Op een mooie single van Yur, de talentvolle jonge catcher van Aspiranten 2, opende Micha, de catcher van Diamonds Aspiranten, de score voor Pirates. Het was fijn dat beide jongens dit weekend erbij waren, op en buiten het veld. Dank heren. Pirates nam in de 1e inning meteen een 4-2 voorsprong. Die werd in de 2e en 3e inning verder uitgebouwd met onder meer mooie doubles van Marijn en Jenden. Slotwerper Floris moest nog wel 2 runs toestaan met 4 walks en 2 strike outs, maar de overwinning kwam niet in gevaar. Eindstand 11-4 voor Pirates.

De derde en laatste wedstrijd trad Pirates aan tegen Oostende Piranha’s. Verse Vlaamse frieten, Belgisch bier en bitterballen gingen inmiddels rond op de tribune. Op het veld kwamen de Pirates stormend uit de starthekken. Micha en Jenden kwamen meteen op de honken, en op een harde ground ball van Jair stond het 2-0. Dat werd zelfs 4-0 door een line drive van Lars. Startwerper Yorick domineerde op de heuvel en liet in 2 innings slechts 1 run toe met 2 hits, 1 walk en 1 strike out. Met mooie hits van Yorick, Soki, Jenden en Marijn liep Pirtates in de 2e inning uit naar een 9-1 voorsprong. Gent scoorde in de 3e inning nog wel 2 runs, maar met als eindstand 9-3 won Pirates de wedstrijd en werd de winnaar van het toernooi. Daarmee haalden de Pirates hun eerste prijs van het seizoen binnen. Gefeliciteerd jongens!

De volgende dag reisde het team naar Antwerpen voor een zelf georganiseerde driekamp met twee Belgische topteams: Hoboken Pioneers en Brasschaat Braves, respectievelijk de kampioen en runner up van het vorig seizoen in de hoogste Aspiranten-klasse in België. Nu ging het erom. Maar het was grijs, winderig en koud, en het slaaptekort van de jongens deed zich voelen. Dat werd afzien.

Wat volgde was een superspannende wedstrijd tegen Brasschaat Braves. Jesse begon als startwerper. Hoewel zijn allereerste worp meteen de eerste uit betekende, moest hij over 2 2/3 innings 4 hits en 4 runs toestaan met 5 walks en 6 strike outs. In de 1e inning bleef het 1-1 na een mooie double van Jenden die daarop zelf scoorde. Na de 3e inning stond het 4-2 en alles kon nog gebeuren. In de 4e en laatste inning liep Brasschaat uit naar 7-2. Wat kon Pirates doen? Op een strakke line drive van Cas werd een run gescoord. Met walks, hits en aggressief honklopen kwam Pirates steeds dichterbij, maar het kwam net tekort. Eindstand 7-6 voor de Braves.

Bij de laatste wedstrijd tegen Hoboken Pioneers brak het zonnetje weer door en Pirates wilde nog wel laten zien wat ze waard waren tegen de Belgische kampioen. Engel was de startwerper en kreeg in 1 1/3 inning 2 hits en 3 runs tegen. In de 1e inning stond bij Hoboken Pioneers een enorme sterke werper op de heuvel die komend seizoen zelfs al naar de senioren gaat. De eerste 2 slagmensen kregen strike outs om hun oren, maar de Pirates ging de strijd goed aan. Cas sloeg een fenomenale in-the-park homerun. Ook Engel had een mooie hit waarop gescoord werd. In de 2e inning sloeg Jesse een triple en kwam Pirates op gelijke hoogte: 3-3. Een knappe prestatie. Yorick hield in 2e en 3e inning de boel compleet dicht. Op de single van Yur kwam Pirates op voorsprong. En op hits van Cas, Floris, Engel en Lars liep Pirates snel uit naar 8-4. De sterke werper van Hoboken was inmiddels vervangen en dat was te merken. Pirates liep behoorlijk uit en scoorde de ene na de andere run. Hoboken sloeg nog wel een homerun in de 4e inning, maar Pirates was duidelijk de sterkste met vele mooie hits van de hele lineup. Floris en Soki gooiden de wedstrijd prachtig uit met 4 strike outs, 0 walks en dus 0 runs. Eindstand 18-4 voor Pirates.  

Daarmee werd een afgeladen honkbalweekend afgesloten en was het tijd om naar huis te gaan. In de auto viel menig speler al in slaap. Maar iedereen kon terugkijken op een prachtig weekend en vooruitkijken naar een mooi seizoen.  

Hieronder nog wat foto’s:

bij de jeugdherberg

debrief

Trainingsschema buiten vanaf 1 april

Trainingsschema buiten vanaf 1 april

Scheidsrechters 1e deel 2022

Scheidsrechters 1e deel 2022