Pirates bestaan 60 jaar vandaag

Pirates bestaan 60 jaar vandaag

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat de Pirates werden opgericht, als honkbalafdeling van SV RAP (nu nog steeds actief als voetbalclub). We gaan dat dit jaar uitgebreid vieren, tijdens het seizoen. Maar om deze bijzondere datum niet ongemerkt voorbij te laten gaan werd er vandaag een lunch georganiseerd voor leden van het eerste uur, ereleden, oud spelers en diverse partners van onze mooie club.

Voorzitter Koen Gijsbers gaf een speech waarin hij zowel het verleden als de toekomst van de Pirates de revue liet passeren:

We hebben gemeend het jubileumjaar te starten met een relatief kleine bijeenkomst met de mensen van het eerste uur en onze belangrijkste partners. Ik heet in het bijzonder welkom onze oprichter Loek Loevendie en mevr van der Zee, weduwe van medeoprichter Jaap van der Zee. Verder alle ereleden en leden van verdienste, de vertegenwoordigers van KNBSB, gemeente Amsterdam, topsport Amsterdam en natuurlijk onze sponsoren en andere sportvrienden, zoals die van SV RAP (voetbal) en natuurlijk mijn medebestuursleden.

Korte Historie Amsterdam Pirates

Het Nederlandse Honkbal kent zijn oorsprong in Amsterdam. De in 1902 opgerichte Amsterdamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding promootte verschillende balsporten, waaronder ook honkbal. Het eerste honkbal werd gespeeld op het ijsbaanterrein achter het Rijksmuseum, nu het Museumplein. De Nederlandse Honkbalbond werd in 1912 in Amsterdam opgericht met ruim 100 leden in 4 clubs, allemaal Amsterdams. In de jaren daarna werd honkbal als zomersport vaak in één club ondergebracht met voetbal.

Zo is ook SV Rap - Honkbalafdeling ontstaan. In de winter van 1958 en 1959 besluit een aantal leden van voetbalvereniging Rap, waaronder Loek Loevendie en Jaap van der Zee, een honkbal- afdeling op te richten. Op 17 februari 1959 is Rap- honkbal een feit; vandaag dus exact 60 jaar geleden!

In de eerste jaren na de oprichting wordt nog slechts met één team aan de competitie deelgenomen, maar al snel volgt ook een jeugdteam. Rap begint voorzichtig een naam op te bouwen. Loek Loevendie zet zich vanaf het begin in voor de jeugdopleiding. Voor velen binnen de vereniging wordt hij 'Ome Loek'. Zestig jaar later is Loek Loevendie nog altijd zeer nauw betrokken bij de vereniging en dan bij de jeugd in het bijzonder. Hij is dan ook de rode draad in de geschiedenis van onze vereniging. Voor velen is hij nu nog steeds 'Ome Loek' en pas een paar jaar geleden zet hij een punt achter zijn zeer lange loopbaan als jeugdcoach. Halverwege de jaren zestig zijn er de eerste successen met de honkbaljeugd. In de daarna volgende jaren volgen nog veel meer rayonale, regionale en landelijke titels in zowel honkbal als softbal. Amsterdam Pirates wordt niet voor niets het Ajax van het honkbal genoemd, vanwege de jeugdopleiding. Ook dit jaar waren onze pupillen weer nationaal kampioen!

In de eerste twee seizoenen (1959-1960) had Rap geen eigen veld, vrijwel zeker werden de thuiswedstrijden toen gespeeld op het honkbalveld aan de Zuidelijke Wandelweg. Hierna werd in 1961 en 1962 gespeeld op Complex 'Drieburg', samen met de verenigingen HCTIW en JOS. In 1963 deelde Rap het veld met De Spartaan op Sportpark 'Ookmeer' (jawel, de huidige locatie!) In 1964 t/m 1966 speelde Rap op Sportpark 'Riekerhaven', waar toen ook werd gehonkbald door Rivalen.

WhatsApp Image 2019-02-17 at 12.04.13(2).jpeg

Sportpark Jan van Galen

Vanaf 1967 was dat het Sportpark Jan van Galenlaan. In 1967 fuseert Rap met HVA en wordt het sportpark Jan van Galen de thuishaven van de club. Het is het begin van de groei van de vereniging. Dat wordt voortgezet in de jaren zeventig. In 1969 (50 jaar geleden) wordt een softbaldames-afdeling opgericht, in 1974 (45 jaar geleden) volgt een herensoftbal-afdeling.

De jaren zeventig zijn misschien wel de sleuteljaren in de geschiedenis van de club. Niet alleen door de uitbreiding van de club met twee softbal-afdelingen.

In 1973 besluit de honkbal- en softbal-afdeling zich af te scheiden van Rap en gaat vanaf 1974 verder als de onafhankelijke vereniging SV Amsterdam Pirates. Er was in het begin geen eigen kantine, maar een “luikje”. Het 'luikje' was het verkooppunt op het veld en er was alleen een terrasje voor de kleedkamers. Vanaf het begin van de jaren zeventig is het Fie van der Steeg die een vooraanstaande rol vervult in de bezetting van het 'luikje'. Halverwege de jaren zeventig krijgt de club de beschikking over een grote, houten kantine dat het nostalgische 'luikje' vervangt.

Ook wordt er nog eens een jeugdveldje aangelegd. En vanaf 1977 is er wekelijks, dus 52 keer per jaar, het clubblad 'De Piraat', dat vanaf dat moment 17 jaar op rij wordt samengesteld en verzorgd door Kees van Vegten en Marco Stoovelaar. Kortom, de jaren zeventig is een drukke periode voor de club. Een club in ontwikkeling. Verschillende vrijwilligers, de één wat meer op de achtergrond, een ander wat meer op de voorgrond, zorgen ervoor dat de club draaiende wordt gehouden. Of ze nou zitting hebben in het bestuur, commissies, het wedstrijdsecretariaat behartigen, coachen, het clubblad verzorgen, acties verzorgen of bardiensten draaien.

Belangrijk is ook dat er in deze jaren een zeer standvastig bestuur wordt gevormd dat vele jaren bijeenblijft met Henk van Ede als voorzitter, Leo Boon als secretaris en Maarten van Erk als penningmeester. Een aantal van deze personen is vandaag hier aanwezig en daar zijn we trots op.

De jaren tachtig

WhatsApp Image 2019-02-17 at 12.04.13(1).jpeg

De jaren tachtig zorgen voor nieuwe hoogtepunten. In 1981 promoveert het honkbalteam naar de hoofdklasse, een paar jaar later promoveert ook de softbalploeg naar de hoogste afdeling.

Tegelijkertijd wordt begin jaren tachtig begonnen met de bouw van een stenen clubhuis, steen voor steen opgebouwd door zelfwerkzaamheid. De door Marco Stoovelaar gemaakte film die daarvan is gemaakt geeft een goed beeld van hoe er toen in weer en wind is gebouwd. Misschien een idee om deze film in de komende winter ter afsluiting van het jubileumjaar weer eens te vertonen.

1987 is wederom een succesvol jaar, want dan wordt het honkbalteam voor het eerst landskampioen. Hierna volgen nog eens drie kampioenstitels in 1990, 2008 en 2011. Op het terras van het nieuwe clubhuis is het 'Tante Fie' die in deze jaren elke homerun van Pirates begroet met de bekende bel die nu in ons museum staat.

Ondertussen timmert het softbalteam ook flink aan de weg en wint in 1996 en 1997 tweemaal op rij de Europa Cup. Twintig jaar later, in 2016, verovert ook de honkbalploeg de Europese beker.

De jeugdopleiding

WhatsApp Image 2019-02-17 at 12.04.13.jpeg

De jeugdopleiding bij Rap en daarna Amsterdam Pirates is vanaf het begin altijd heel succesvol geweest. Zoals gezegd, er worden vele toernooien gewonnen en titels gepakt. Zowel in honkbal als in softbal. Veel honkballers en softbalsters worden door de jaren heen ook geselecteerd voor het Nederlands Team. In 1982 is Ronald Stoovelaar de eerste honkballer die namens Pirates in Oranje speelt. In 1983 is Judith van Erk de eerste softbalster die Pirates vertegenwoordigt in het Nederlands team. Er zouden er velen volgen.

Ook slaagt een aantal spelers uit de eigen opleiding er later in een professioneel contract te bemachtigen. Zoals Rikkert Faneyte, Raymond Hofer, Tonny Cohen en momenteel Tom de Blok. In 1993 is er een hoogtepunt als Rikkert na Wim Remmerswaal en Robert Eenhoorn als in Nederland geboren en opgegroeide honkballer de Major League bereikt.

De eeuwwisseling zorgt weer voor een nieuw hoofdstuk in de rijke historie van Amsterdam Pirates. Na het seizoen 2000 verhuist de vereniging naar Sportpark Ookmeer waar vanaf 2001 wordt gespeeld op een bijzonder fraai complex met vier velden, waaronder een honkbal- en softbalveld met lichtinstallatie. In het midden van de velden staat een schitterend clubhuis met aansluitend een eigen sporthal waar in de winter wordt getraind en gespeeld.

Korte tijd later richt Loek Loevendie zijn unieke honkbal- en softbalmuseum in. Een jaar geleden krijgt Pirates de beschikking over een honkbalveld met kunstgras. Dit jaar wordt het tweede kunstgrasveld in gebruik genomen. Amsterdam Pirates is altijd in beweging geweest, heeft altijd een vooraanstaande rol gespeeld en dat zal ook altijd zo blijven.

Plannen voor de toekomst

Ik wil ook wat vertellen over onze plannen. Zoals jullie buiten zien zijn we druk aan het bouwen. De Gemeente vernieuwd veld 2 en legt verlichting aan. Ism de gemeente en Topsport Amsterdam worden 4 nieuwe bullpens en een overdekte slagkooi gebouwd. Maar er gebeurd meer: binnen hebben we in samenwerking met Bob Prins de accommodatie vernieuwd en Bob heeft zijn honk- en softbalcentrum ingericht. Recent hebben we een samenwerking bekrachtigd met Topsport Amsterdam voor Talent ontwikkeling. Kortom: het gaat goed met de Pirates en we kijken uit naar de volgende 60 jaar!

Nog kort even wat over het programma van dit jaar:

Vandaag de start met deze brunch

Op 18 mei is er een officiele viering van het 60 jarig bestaan met een event wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers. We willen dan ook het Nationaal Trainingscentrum overdragen aan de KNBSB.

We gaan een internationaal jeugdtoernooi organiseren in de zomervakantie

We sluiten het jaar af met het internationale Ome Loek toernooi.

Graag dank ik Willem Broertjes, Marco Stoovelaar en Kerstin Antoni voor het organiseren van deze dag. Maar natuurlijk bedank ik alle leden en vrijwilligers, onze partners en onze sponsors voor alles wat zij de afgelopen jaren hebben bijgedragen. Er staat een mooie club waar top- en verenigingssport samen gaan. Waar we trots op kunnen zijn!

Laten we nu een toast uitbrengen op 60 jaar Pirates! Ik wens jullie een fijne bijeenkomst, en reunie!

Overzicht oefenwedstrijden Honkbal jeugd

Overzicht oefenwedstrijden Honkbal jeugd

Hulp gezocht

Hulp gezocht