Retired Numbers onthuld

Retired Numbers onthuld

Vandaag, op opening day, onthulden de Pirates de retired numbers, die vanaf nu in het linksveld hangen. Op de foto de heren van Erk, Stoovelaar (Sr.) en Faneyte, luisterend naar een toespraak van de voorzitter. Ronald Stoovelaar kon er zelf niet bij zijn, en werd waargenomen door zijn vader.

Marco Stoovelaar (inderdaad, de broer van) schreef een leuke samenvatting van al hun indrukwekkende prestaties. Heel veel dank heren!

 

Peter van Erk, Ronald Stoovelaar en Rikkert Faneyte zijn alledrie spelers die op jonge leeftijd met honkbal begonnen bij Rap, de voorloper van Amsterdam Pirates. Via de eigen jeugdopleiding stroomden zij door naar het eerste team, waarin ze uiteindelijk vele jaren uitkwamen en leidende spelers waren. De drie komen allemaal uit echte honkbal- en softbal-families, waarvan de ouders zelfs honkbalden, softbalden of coach waren en hun broers en zussen eveneens honkbalden en softbalden. Bovendien waren (en zijn) al deze familieleden ook nog vele jaren actief (geweest) in andere rollen binnen de vereniging, zoals bestuurslid, commissielid, wedstrijdsecretaris, coach, scorer, teambegeleider, scheidsrechter, kantine-medewerker, clubbladredacteur, enz.

PETER VAN ERK

Peter speelde 15 jaar in het eerste team van Amsterdam Pirates (1975-1989), waarvan acht seizoenen in de Hoofdklasse. In de hoogste afdeling speelde hij in 233 officiële competitiewedstrijden, vrijwel allemaal als eerste honkman, maar in zijn beginjaren ook regelmatig als werper. Hij was één van de gangmakers binnen het team. Na het seizoen 1989 nam hij afscheid, waarna zijn rugnummer 35 werd retired.  Later ging Peter, na verhuizing naar Hoofddorp, coachen. Dat deed hij bij jeugdteams van Hoofddorp Pioniers, waar hij ook een aantal jaar het Rookie League-team onder zijn hoede heeft gehad.

RONALD STOOVELAAR

Ronald speelde 17 seizoenen (1978-1994, plus nog één wedstrijd in 1998) in het eerste team van Amsterdam Pirates, waarvan 14 seizoenen in de Hoofdklasse. Ronald speelde in 500 officiële competitiewedstrijden in de Hoofdklasse, bijna allemaal als catcher. Hij behoort tot een klein groepje spelers met 500 of meer wedstrijden in de hoogste afdeling en bij Pirates is hij de recordhouder met de meeste gespeelde wedstrijden.

Tussen 1982 en 1992 kwam hij uit in 46 interlandwedstrijden voor het Nederlands Honkbalteam met wie hij deelnam aan de Olympische Spelen van 1988 in Zuid-Korea en ook ondermeer deelnam aan drie Wereldkampioenschappen. Na het seizoen 1994 nam hij afscheid en werd zijn rugnummer 5 retired, maar hij kwam nog voor één wedstrijd terug in 1998. In latere jaren was Ronald een paar seizoenen één van de coaches van het eerste honkbalteam. Tegenwoordig is hij Hoofdcoach van Omron Pioniers, het team van Hoofddorp Pioniers in de Overgangsklasse. Omdat die ploeg zaterdag moet spelen kon hij helaas niet aanwezig zijn in Amsterdam.

RIKKERT FANEYTE

Rikkert speelde elf volledige seizoenen (en een paar wedstrijden in twee andere seizoenen) in het eerste team van Amsterdam Pirates (1985-1991; 1998-2001 en 2005-2006), allemaal in de Hoofdklasse. Hij speelde in 412 officiële competitiewedstrijden, voornamelijk als outfielder, maar ook regelmatig als werper. Na het seizoen 2001 werd zijn rugnummer 19 retired, maar hij keerde weer terug als actief speler in 2005. Tussen 1986-1990 en 1998-2000 speelde Rikkert in het Nederlands Honkbal Team (66 interlands) met wie hij deelnam aan de Olympische Spelen in 1988 (Zuid-Korea) en 2000 (Australië). Ook nam hij deel aan ondermeer twee Wereldkampioenschappen. Tussen 1991 en 1996 speelde Rikkert professioneel in Amerika. In 1993 werd hij de tweede in Nederland geboren en opgegroeide speler die de Major League bereikte toen hij debuteerde in het team van San Francisco Giants. Tussen 1993 en 1996 speelde hij in 80 Major League-wedstrijden voor San Francisco Giants en Texas Rangers. In 1997 keerde hij terug in het team van Amsterdam Pirates. Ook Rikkert ging later coachen. In 2008 was hij Hoofdcoach van Amsterdam Pirates dat toen landskampioen werd.

ALGEMEEN

In 1987 speelden Peter, Ronald en Rikkert in het team van Amsterdam Pirates dat toen voor het eerst landskampioen werd. Rikkert en Ronald werd in 1990 opnieuw landskampioen met Amsterdam. In 2008 werd Rikkert opnieuw landskampioen, dit keer als Hoofdcoach.

IMG_0025.JPG
Opening day groot succes met klein beetje regen

Opening day groot succes met klein beetje regen

3 Pirates Pupillen in selectie EK U12

3 Pirates Pupillen in selectie EK U12