Facebook icon Twitter icon SlideShare icon
Baseball Softball Beeball
 • WINTERSCHOOL KNBSB VOOR JEUGDSOFTBAL WEER IN DE PIRATESHAL

  Snel zullen op de KNBSB website mededelingen volgen over de winterschool jeugdsoftbal van de KNBSB. Op zondagen in november en begin december kunnen pupillen en aspiranten zich dan opgeven om onder deskundige trainers en trainsters het pitchen of catchen te leren en daarnaast natuurlijk ook het slaan (hitting). De winterschool honkbal is in onze hal op de zaterdagen, het softbal dus op de zondagen. Zo'n training duurt anderhalf uur.


  Klik geregeld naar de KNBSB site om te zien wanneer de inschrijving start, meisjes! De school is bedoeld voor alle meisjes van alle clubs in Amsterdam en omstreken!


  TC softbal


   


  HET JEUGDSOFTBAL IN NEDERLAND GAAT (WEER) WIJZIGEN IN 2017...

  Donderdagavond 22 september waren alle clubs met een jeugdsoftbalafdeling door de KNBSB uitgenodigd om "input" te geven over de conceptplannen over het (weer) anders inrichten van het jeugdsoftbal in Nederland. Het leek druk, maar veel clubs waren met twee personen (o.a. TC Pirates) en de tafels stonden in carré-vorm in een niet al te grote zaal. De conceptplannen lijken vooral topgericht te zijn: de supertalenten vanaf, zeg, 12 jaar tot 17 jaar, moeten vanaf nu alle kans krijgen om zich tenminste driemaal per week onder deskundige leiding in één van de vier softballacademies in Nederland te kunnen ontplooien tot een selecte groep "high potentials" die vervolgens vanaf 1 september 2018 toegelaten worden tot het CTO Amsterdam. (centrum voor topsport en onderwijs). Diverse veel grotere sporten dan softbal kan je dagelijks zien trainen op sportpark Ookmeer als "CTO". Die kinderen wonen de hele week in Amsterdam dichtbij het sportpark en zitten daar ook op school. Een en ander zal niet helemaal los staan van het mooie feit dat softball in 2020 weer "Olympisch" is en dat wij dit jaar met ons kleine groepje softbalsters in Nederland toch maar effe vierde van de wereld zijn geworden! De KNBSB heeft de lat nog hoger gelegd: het behalen van een medaille op de eerstvolgende Olympische Spelen! 


  Er zijn inmiddels vier van die softbalacademies: drie in het westelijk deel van Nederland (van noord naar zuid) en eentje in het midden, omgeving Utrecht. Die academies zijn uit particuliere initiatieven ontstaan en sommige hebben een Stichtingsvorm. Voor een "aardig" bedrag (verschilt nu nog per academy) kunnen ouders hun dochter dan het hele jaar door driemaal per week naar zo'n academy brengen, tenzij het meisje om de hoek woont natuurlijk. Indien er voldoende inschrijvingen zijn, formeren die academies ook teams in twee beoogde leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld 1 team onder 14 jaar en 1 team onder 17 jaar en die teams zouden dan een aantal contactmomenten per seizoen moeten krijgen om op een weekenddag indoor of outdoor tegen elkaar of gemixt te spelen. Meisjes die het hele jaar door voor zo'n academy gaan, blijven lid van hun club (trainen en spelen) en aan de clubs wordt verzocht om hen een "passende" competitie aan te bieden met hun clubteam.  


  Dat laatste zal niet meevallen en daarom lijken de zogenaamde "combi-teams" die dit seizoen onder de vlag van "topsport" hebben gespeeld (onder 20 jaar en onder 17 jaar) ook komend seizoen weer te blijven bestaan, echter, dan niet meer onder de noemer "topsport", maar "wedstrijdsport", ook wel genoemd "breedtesport". Overigens zijn die "combi-teams" dit seizoen niet allemaal samenstellingen van meisjes van diverse clubs, zoals ooit is beoogd door de initiator in 2005, André Prins. Zo zijn de onder 20 teams van Olympia, UVV en Twins allemaal lid van dezelfde club (of daar lid geworden). Samenwerkende clubs kunnen hun wat betere speelsters dan in zo'n combi-team onderbrengen, samen met hun meisje(s) dat/die bij de Academy traint/trainen. By the way, de bond had met goede redenen het plan om de "onder 20" af te schaffen, maar gaat dat ongetwijfeld heroverwegen, omdat de aanwezigen bijna unaniem voor handhaven ervan riepen.


  Ook is het plan om weer een topklasse (niet verwarren met topsport) aspiranten te formeren met dubbelwedstrijden en ook een topklasse junioren. (de juniorenleeftijd is tot 21 jaar). Hoe het daaronder zal worden ingericht, zeg maar, op beginnersniveau, wordt binnenkort op een ander niveau uitvergaderd (de kolom "wedstrijdsport")


  Tenslotte hield softbalikoon André Prins nog een vurig pleidooi om de pupillencompetitie anders in te richten. Hij vraagt de bond om na te denken om de jongste meisjes alleen nog te laten slaan op door de coach geworpen ballen. Die ballen worden natuurlijk flink geslagen en daarom stelt hij ook voor om vier in plaats van drie buitenveldsters op te stellen. Daarnaast moeten meisjes die aanleg voor het pitchen hebben dan "buiten het veld" opgeleid worden, zodat ze later bij de aspiranten die windmill beweging goed kunnen uitvoeren.


  Als je dan weet, dat ook de peildatum voor spelen in een bepaalde leeftijdsgroep wijzigt van 1 oktober naar 1 december, zal je begrijpen dat er misschien weer heel wat veranderingen op stapel staan. Nogmaals, de KNBSB heeft donderdag de clubs gevraagd om input te geven. De clubs kunnen, zal je begrijpen, niet wachten wat de diverse "kolommen" van de KNBSB als output zullen geven en hopelijk snel! Pas daarna kunnen de clubs hun plannen voor 2017 en verder gaan maken.


  TC softbal


  DAMES 2 MAG OOK IN 2017 DUBBELS SPELEN IN DE EERSTE KLASSE!

  Vandaag, dinsdag 20 september 2016, is de competitieleider teruggekomen op het aankondigen van een beslissingswedstrijd tegen Sparks 2. Besloten is namelijk dat zowel Pirates 2 als Sparks 2 in de eerste klasse mogen blijven! Ook volgend jaar zal de eerste klasse A en de eerste klasse B namelijk weer 10 teams per poule bestaan. Er komt dus alleen een team bij, namelijk de kampioen uit de 2e klasse. Eerste klasse spelen houdt in: dubbels van 7 innings zonder tijdlimiet!


  De TC softbal kan dus alvast een beetje plannen gaan maken voor ons nieuwe dames 2 team van 2017 ! Dus dames 2, jullie zijn per vandaag uitgespeeld! Season 2016 is over.


  Grote dank voor hun enorme inspanningen om dames 2 door dit best wel zware seizoen te loodsen gaat uit naar Jacqueline Veenhof (scoorster en vooral regelaarster!), trainer/coach Chris Stuart, mede-trainer/coach Uchenna Jong Loy en Chris Stuart jr. Dank, Dank, Dank!


  TC softbal


  WIJ FELICITEREN ONZE 2E CLUBKAMPIOEN VAN 2016: ASPIRANTENSOFTBALTEAM!

  Vandaag, zondag 18 september, is ons aspirantensoftbalteam kampioen geworden van de eerste klasse A ! Door de spannende 11-16 overwinning bij en tegen Houten Dragons is ons aspirantenteam onbereikbaar geworden voor de concurrenten Almere! Gefeliciteerd, meiden! Zondag deelde onze TC softbal alvast een mooie roos uit aan onze kampioenen, maar binnenkort gaan we ons feessie nog wel ergens vieren hoor! Misschien wel op zaterdag 8 oktober als we onze seizoensluiter gaan hebben, het aspirantentoernooi bij Robur in Apeldoorn!


  GEFELICITEERD ASPIRANTEN! Op de foto, die vast wel ergens op een FB pagina of op onze website komt, ontbreken helaas Tamar Biervliet en Loïs Brinks, die ook bijna alle wedstrijden erbij waren! Wel op de foto, staand van links naar rechts: Demi Brinks, Isabella Vacirca, Merle Hoffschlag, Yentl Gunning, Zoë Huls, Eliza Wentzel. Op de knie van links naar rechts: Moniek Wijsman, Kiki Fellinger, Maya Aitken en Daniëlle Bos. En natuurlijk ook proficiat coaches Kees van Vegten en Richard Brinks en de moeders die altijd bereid waren om het wedstrijdverloop op de scorekaart te zetten!


  TWEEDE KAMPIOEN? Jawel, want al voor de zomerstop, misschien niet door iedereen opgemerkt, rondde ons pupillensoftbalteam haar eerste deel van de competitie af met een gedeelde eerste plaats met DSS !!  10 gespeeld, 18 punten! DSS ook, maar toch, dat is gewoon een kampioenschap! De KNBSB heeft namelijk de pupillencompetities in twee delen georganiseerd: een deel voor de zomerstop en een tweede deel na de zomerstop.Wie heeft er nog een foto van dat succes van vlak voor de zomer? Onze pupillen die hebben bijgedragen aan die gedeelde eerste plek zijn: Iris Eden, Elfi Eden, Skye Pasma, Bente Bijvank, Tamar Biervliet, Kiki Fellinger, Delaney Minne, Merle Hoffschlag, Indi van Kanten, Ella Boodie, Lizzy de Boer, Julliëtte Couzij (een beetje, want zij was toen pas lid geworden), Gigi Rommers (idem als Julliëtte) en Norah van Essen. High five natuurlijk ook voor Arthur Hoffschlag en Melchior Pasma, vooral ook voor hun niet aflatende enthousiasme tijdens trainingen en wedstrijden, nooit een onvertogen woord, altijd positief!


  TC softbal trots? Nou, wat dacht je zelluf? APETROTS !! Twee kampioenen en beide van onze softbalafdeling! Uhhh.... honkballers, wie volgt ?! 


   


  25/09 Amsterdam Pirates AH1 Domstad Dodgers AH1 10:00 Veld 2
  25/09 Boekaniers H1 Blue Devils 11:00 Veld 1
  25/09 Amsterdam Pirates AH2 Thamen AH1 13:00 Veld 2
  25/09 DSS PS1 Amsterdam Pirates PS1 14:30 Veld 3
  25/09 Amsterdam Pirates H2 WSB H1 15:00 Veld1
  27/09 Fastball uiterlijk tot 20:00 15:00 Zaal
  28/09 Fastball tot 20:00 uur 15:00 Zaal
  28/09 Almere'90 H1 veld 1 Pirates Boekaniers H1 19:30 Veld 1
  28/09 Amsterdam Pirates DS5 Quick Amsterdam DS4 19:30 Veld 3
  EN DITMAAL STONDEN AMY (pioniers) en LOÏS (pirates) OP !

  Het Red Mosquitos jeugdsoftbalteam kreeg zaterdag de gelegenheid om eens "thuis" te spelen op het prachtige softbalveld van Sparks, de huidige kampioen van Nederland. Dank hiervoor aan Serge Meijer voor de bemiddeling en mevrouw Sandra Nypels van Sparks voor alle medewerking! Een geweldige ambiance natuurlijk en dat hoorde er ook eigenlijk wel bij, want de vier teams voeren op dit moment een verbeten strijd om de eerste plek in de TOPSPORT JEUGD U17. De vier teams zijn Alcmaria/Bears, Twins, Blue Angels en RED MOSQUITOS.


  Vandaag kwam meisjes van ook zo'n vier tot zes clubs die het combiteam Blue Angelsvormen, naar Haarlem en ook zij keken hun ogen uit naar dit prachtige veld! Zonder een hit te slaan, scoorden de Angels 0-1. Wij gelijk op 1-1 door lead-off hit van Sam (van Pirates) die scoorde op RBI hit van Sterre (van DSS). De Mosquitos tweede slagbeurt bleek achteraf de allerbelangrijkste: Julia (ex-Flags), Elise (van DSS) en Sam bezetten alle drie de honken met één uit en toen kwam Amy (van Pioniers) aan slag. Amy (13) "struggelde" in de kampioenspoule nogal eens met de goede uitvoering van haar slagbeurten, maar we zagen per week vooruitgang en vandaag bekroonde zij dat met een enorme drive in het linksmidveld: EEN TRIPLE! Goed dus voor maar liefst 3! binnengeslagen punten, "Rubbies" zeggen ze in Amerika en dat staat weer voor "Run(s) Batted In" (RBI's). De smile was daarna niet meer van haar gezicht af te "slaan", logisch. Amy's hit zorgde voor 5-1 en meer dan nog 1 puntje tegen scoren, lukte de Angels niet, uitslag 5-2! Onze allerjongste (Amy is onze éénnajongste) Elise (van DSS) maakte de Play of the day, wellicht bij velen ontgaan, maar de manier waarop zij als tweede honkvrouw een harde grondbal links van haar laag bij de grond wegpakte voor een nul op één, was van Golden League klasse! Vijf innings gespeeld met nog tijd over, dat zegt wat over het goede niveau van beide teams!


  Sterre startte de tweede wedstrijd en snel gingen de eerste twee hitters uit. Toen drie hits achter elkaar en het was weer 0-1, net als in de eerste wedstrijd. Helaas maakten de Mosquitos knuppels drie slagbeurten lang alleen wat wind, ondanks dat er exemplaren van 300 euro tussen zaten... De Angels daarentegen, liepen uit naar 0-5 en dat kwam ook een beetje doordat wij het in het buitenveld een beetje lieten afweten: ogenschijnlijk te vangen bal niet gevangen en een keertje met de bal in de handen blijven staan wachten, waarop een Angel 0-5 maakte. Trouwens, de play of the day kwam wél van een buitenveldster: Sam spurtte vanuit het midveld naar een bal die vlak achter twee dreigde te ploffen, maar ze had em! En met nog één slagbeurt voor Mosquitos te gaan, de vijfde alweer, leken die Angels met twee vingers in de neus te gaan winnen....


  Maar zie... het is softbal en dat is never over till it's over till the fat Lady sings.... of zeggen ze dat bij honkbal, nou ja, hoe dan ook, Kaylee (van Kinheim) opent met een hit en Pascalle (van Flags) krijgt een heel pijnlijke geraakt werpster op haar hand, zo pijnlijk, dat ze naar het ziekenhuis moest waar een gebroken pinkie werd geconstateerd. Zwaar kl.... voor je meid, want nu ben je er komend weekend niet bij, althans, tussen de lijnen, als we onze laatste dubbel spelen tegen Twins. Anneloes (van Pirates) een hit, dusssss.... alle honken vol en 0 uit! Toen kwam Loïs (van Pirates) aan slag. Ook zo'n "struggleling" hitter de laatste tijd, net als Amy. BENGGG!!! Daverende double, precies waar Amy hem ook in de eerste wedstrijd sloeg, goed voor 2 rubbies: 2-5 en nog niemand uit! De Angels raakten wat in paniek en begonnen foutjes te maken, vooral hun pitcher had het moeilijk met allerlei kortgeslagen balletjes, die maar niet in haar handschoen wilden rollen. Anneloes (van Pirates) en Loïs (beiden een 10 voor inzicht!) scoorden omdat de thuisplaat niet goed werd bewaakt, 4-5 en daarna kwam het shine-moment van Luca (van DVH): tweehonkslag plus 1 RBI: 5-5! Bij twee uit en 2 slag gokte onze coach op de verrassing door Luca het derde honk te laten stelen, helaas kwam zij een meter tekort op de sterke aangooi van de catcher van de Angels: einduitslag: 5-5! 


  Alleen nog zaterdag de thuisdubbel tegen Twins en daarna, snik snik, zit een superleuk seizoen van een superleuk team er alweer op.....


  Kootsj  


   


  Pirates dames 5 - Flying Petrels 2

  19/9 Pirates dames 5 - Flying Petrels 2: 15-25.

  Zeker geen slechte wedstrijd van de Piratesdames (15 punten gescoord!), maar tegen het slaggeweld en de snelheid van de jeugdige Petrels konden ze niet op.

  Karin Brinks sloeg 4 uit 4 en Nathaly Vonk 2 uit 2 (allebei 1,000). Petra Scheffer met 2 uit 4 (0,500) mocht er ook wezen. Petra had een 3honkslag, Nathaly een 2honkslag en Karin zelfs 2 2honkslagen én een 3honkslag.

  Ina Stuart gooide 0-1-8-1 in 3 innings en Petra 0-1-10-1 in 2 innings. De pitching van de Petrels kwam tot 2-7-12-6 in 5 innings.

   


  ROOKIES IMPONEREN (TE) LAAT IN SEIZOEN

  Met nog slechts twee wedstrijden te spelen komen de Rookies eindelijk in vorm zo lijkt het. Afgelopen zondag misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen, en van beide kanten. Pitching fantastisch dus automatisch hitting aan banden, defense puik en slechts één clutch hit, in de 9e inning! Minimaal verschil met een minimum aan runs. Latente mogelijkheden?


  Vrijdag 30 september Rookies - HCAW, aanvang 19:30. De Rookies hebben nog twee inningen goed te maken...


  Pirates heren 3 (Black Socks) - OVVO 2

  18/9 Pirates heren 3 (Black Socks) - OVVO 2: 13-10.

  Na 5 innings met 8-0 vóórstaan en de tegenstander tot 10-9 terug laten komen... die kunst verstaan alleen de Black Socks! In hun eerste slagbeurt gingen de Socks er flink tegenaan: 7-0, maar in de loop van de wedstrijd verslapte de boel behoorlijk (o.a. onattent honklopen en onnodige veldfouten). OVVO daarentegen zette vanaf de 6e inning een eindsprint in die de Piratesheren bijna de das omdeed.

  Vermeldenswaard: 3x een dubbelspel, V8 en 8-3 (Timo van Amerongen - Yuri van Giffen), V4 (diving!) en 4-3 (Ilja Buschman - Yuri) en 6- en 6-3 (Ilja - Yuri).

  Robin Moos en Yuri sloegen ieder 2 uit 5 (0,400), allebei met een 2honkslag.

  Tom Minderhoud werd de winnende werper met 5-3-10-4 in 7 2/3 inning en Robin stelde de overwinning veilig met 2-1-1-1 in 1 1/3 inning. Voor OVVO gooiden 2 werpers samen 5-6-9-7 in 8 innings.

   


  Pirates dames 5 - Ban Topa 2

  !4/9 Pirates dames 5 - Ban Topa 2: 6-11.

  Natuurlijk ben je nooit bij voorbaat kansloos, tegen welke tegenstander dan ook, maar als de 1e wedstrijd (thuis) met 3-26 is verloren en de 2e (uit) met 19-7, dan weet je dat de kans op een overwinning niet groot is. Wél probeer je altijd een zo goed mogelijk resultaat te boeken. En dat is dames 5 zeker gelukt. Een overwinning zat er ook deze keer niet echt in, maar Ban Topa was duidelijk opgelucht toen de scheidsrechter "einde wedstrijd" riep.

  Karin Brinks sloeg 3 uit 3 en Suly Cornelissen 1 uit 1 (allebei 1,000); Helma Burgmeijer en Nathaly Vonk sloegen ieder 2 uit 3 (0,667), Nathaly met een 2honkslag.

  Karin gooide 0-2-3-1 in 1 inning en Petra Scheffer maakte het af met 0-2-7-5 in 3 innings.

  De werpster van Ban Topa gooide in alle 4 innings 4-1-11-1.

  Uit deze cijfers blijkt dat het met de aanval wel goed zit bij de Piratesdames, maar dat er verdedigend nog wel eens iets mis gaat. De komende winter hard trainen en wie weet staat het talrijke publiek volgend seizoen met open mond te kijken!

   


  Pirates heren 3 (Black Socks) - Bears

  14/9 Pirates heren 3 (Black Socks) - Bears: 8-9.

  Een wedstrijd, spannend tot de laatste nul, waarin er, met een beetje mazzel en wat minder veldfouten, voor de Black Socks veel meer in had gezeten.

  Jeroen Kroes sloeg 2 uit 3 (0,667), Ilja Buschman en Arnost Kraus 2 uit 4 (0,500) en Timo van Amerongen 2 uit 5 (0,400).

  Tom Minderhoud gooide 6-3-5-5 in 5 innings en Robin Moos 1-1-3-2 in 4 innings. Twee pitchers van de Bears gooiden samen 6-11-10-4.


 • ByRobert
  In
  mrt 22, 2014
  Comments
 • Pirates foto's